Recept na túto univerzálnu štrúdličku mnoha sposobov mám od mojej perfektnej kamošky Aničky. Super je na tom, že dajú na nej meniť suroviny, podľa toho čo nájdete doma a výsledok je stále skvelý. Tak som včera popozerala doma zásoby, aké sa nachádzajú u mňa a štrúdle hneď upiekla.
/maková štrúdľa s jablkami/
/mandľová štrúdľa s kakaom a jablkami/
Prísady na 3 ks štrúdlí:
* 350g hladká múka
* 250g palmarín /a použite skutočne palmarín, s iným tukom to nie je ono/
* 200g kyslá smotana /alebo 12 PL mlieko, alebo 12 PL pivo/
* štipka soli
Plnka: - podľa chuti každého :)
Maková s jablkami: - mletý mak, práškový cukor, nastrúhané jablká, škoricový cukor
Mandľová s jablkami a kakaom : - mleté mandle, kakao, práškový cukor, nastrúhané jablká
Tvarohová s jahodami: - 1 tvaroh, 1 vanilkový cukor, práškový cukor, 1 vanilkový pudingový prášok, 1 žĺtok, jahody
1. vyššie som spomínala, že suroviny si prisposobíme podľa toho čo doma nájdeme, takže tou variabilnou zložkou v recepte je, buď kyslá smotana, mlieko, alebo pivo. Ja som mala doma smotanu pred zárukou, tak som tentokrát použila na prípravu cesta tú.
- suroviny na cesto vložíme do misky /tuk musí byť stuhnutý ak chcete štrúdle piecť hneď a zaraz :) - takže si ho nevyberajte z chladničky, aby zmäkol/
2. ručne vypracujeme tuhé cesto a hneď s ním možete pracovať. Keď máte málo času a nechce sa Vám momentálne babrať s cestom a chcete si urýchliť prácu, možete si cesto pripraviť večer, vložiť do potravinárskej fólie a dať do chladničky. I tak robievam - úplne v pohode :), nič sa tomu nestane
3. cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti a čistú utierku poprášime hladkou múkou a strúhankou /áno strúhankou, čítate správne :)/
4. každú časť natenko rozvaľkáme, - ja som jednu "nohu" plnila makovou plnkou s jablkami a posypala škoricovým cukrom.
5. druhú "nohu" som plnila madľovou plnkou s kakaom a jablkami
6. a tretiu "nohu" som plnila tvarohom, sušenými brusnicami a jahodami. Nooo ... a tu sa mi stal kameň úrazu pre tejto tvarohovej. Totižto, moje jahody som vybrala neskoro z mrazničky a neboli úplne rozmrznuté /nechcelo sa mi čakať :DDD/ a keď sa chúďa tvarohová štrúdľa piekla, popraskala sa. No čo už- moja chyba :), ale na chuti neubralo :)
7. pomocou utierky štrúdle zrolujeme a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozpusteným maslom, popicháme vidličkou, nech sa nepopraskajú a para má kde unikať. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme caa 1 hod.
8. a upečené - necháme vychladnúť :) Dobrú chuť
jeeej super, dakujem za recept....urcite vyskusam
OdpovedaťOdstrániťTeší ma moc Zcdl, že receptík zaujal :), mám s ňou naozaj len veľmi dobré skúsenosti. Moja mamina so sestrou už inú falošnú tiež už nepečú. Dúfam, že budeš taktiež spokojná s receptíkom, paaa
OdpovedaťOdstrániťŠtrůdl vypadá moc dobře,ale co mohu použít místo Palmarínu ? Měla jsem na něj štěstí jen jednou. Půjde to s Herou ?
OdpovedaťOdstrániťDíky, Jindra
Ďakujem Jindruška :), áno, keď nemožeš zohnať palmarín, tak použi Heru, /klasické maslo nie, lebo je príliš mastné/, Heru mám už tiež na nej odskúšanú. paaa
OdpovedaťOdstrániťMartinko děkuji za rychlou odpověď,
OdpovedaťOdstrániťvyzkouším a napíšu. Jindra
rado sa stalo Jindruš, paaaa
OdpovedaťOdstrániťtake uzasne fotky strudli som uz davno nevidela!
OdpovedaťOdstrániťjeeeeeeeeeeeeeeeeeeej tak toto vyzera strasne dobreeeeeeee, Matulicek!!!
OdpovedaťOdstrániťKikuška, ďakujem krásne za poklonu :)
OdpovedaťOdstrániťSlávinka ďakujem, boli /resp. ešte kúsok je z nich :)/ aj ozaj výborné. Malým práve chutila najviac tá popraskaná tvarohová :DDDD
OdpovedaťOdstrániťMartinka, tak táto štrúdľa vyzerá báječne. Priznám sa, že štrúľu som ešte nerobila, a vzhľadom na vlastnosti bezlepkovej múky sa aj hrozne bojím vyskúšať (keď sa mi nedarí mám potom z toho mindráky), ale tvoj receptík ma veľmi láka...
OdpovedaťOdstrániťDobrý večer Martinka,
OdpovedaťOdstrániťpriznám sa, že k vám rada nakuknem, čo dobrého ste opäť ukuchtili. Už sa teším na štrúdlu, určite bude fantastická, lebo tie vaše tak vyzerajú.
Srdečne zdraví,
Aďka
Maťka takéto cesto robím aj ja a je úúúúžasné a keď mi z neho ostane (alebo urobím do zásoby) šupnem do mrazáku a podľa potreby vyberiem:)))
OdpovedaťOdstrániťIvka ďakujem, ja Ti verím, že človek má obavu vyskúšať niečo nové pri sťažených podmienkach s bezlepkovou múkou :(, no snáď to niekedy stojí za pokus ako to bude spolu reagovať , paaaa
OdpovedaťOdstrániťAďka, ďakujem krásne za poklonu, budem rada, keď sa štrúdličky vydaria a zachutia, paa
OdpovedaťOdstrániťAndrejka, však ? .. a pritom také jednoduché :)
OdpovedaťOdstrániťhttp://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=777581
OdpovedaťOdstrániťMartinka, veľmi pekne ďakujem za recept, štrúdľu som jedla opäť po 5 rokoch. Ja som ešte do cesta dala 1 vajíčko a 1 žltok kvôli bezlepkovej múke. Trochu mi aj praskla, ale tá chuť, to bolo niečo úžasné. Robila som plnku z janlčok, mletých madlí, praškového cukru a škoricového. Bola super. Ešte raz ďakujem.
Ahoj Mati! Sledujem tvoj blog, mas super recepty a uz som par krat podla nich varila a vsetko nam veeeelmi chutilo ;o) Sledovala som Ta aj na mimibazare, do ktoreho som chcela zacat prispievat, ale rozhodla som sa tak ako vacsina kociek, zalozit si vlastny blog, tak ak budes mat chut a cas, mrk sem...
OdpovedaťOdstrániťhttp://halusky-in-ireland.blogspot.com/
Tvoje receptiky su supeeeer
Maja
Ahoj Majka, si zlatá, ďakujem moc za krásny koment, ani nevieš ako potešil na srdiečku. Vďaka ešte raz.
OdpovedaťOdstrániť- Tvoj blog si samozrejme nenechám ujsť, paaaa
oooch Ivka, to ma teší, že si sa odhodlala vyskúšať, máš ju úplne nádhernú. Vlastnosti bezlepkovej múky nepoznám, resp. nemám s nimi žiadne skúsenosti, tak som veľmi rada, že si spokojná s receptíkom, paaaa
OdpovedaťOdstrániťAhoj Maťka, robila som štrúdlu (cesto-recept mám od maminy), ale plnky podľa teba a mali veľký úspech, hlavne tvarohová s jahodami <3. Dík za inšpiráciu! Evikuk z MMB
OdpovedaťOdstrániťEvička, veľmi veľmi ma teší , paaa
OdpovedaťOdstrániťAhoj Martinka. dnes som skúšala Tvoj recept na falošnú štrúdľu a asi sa mi niečo nepodarilo. idem sa Ťa popýtať o radu. cesto nebolo možné vyvaľkať, strašne sa lepilo /robila som polovičnú dávku, dala som 200g HL múky, polku palmarínu, 100g kyslej smotany, chcela som z toho 2 štrúdle/, keď som ho ako-tak vyvaľkala a naplnila, celé prasklo, no bolo to zúfalstvo. ale aj tak sa pečie...uvidím výsledok. a zaujímalo by ma, na mimib. máš ten istý recept na mini-štrúdle, kde uvádzaš pri 350g múky iba 100ml mlieka a tu až 200. je to ok? ďakujeeeeem, Michaela
OdpovedaťOdstrániťMichaelka, to ma mrzí :(, vieš, ono to cestíčko treba rýchlo spracovávať /a ak sa lepí, treba ho dať na chvíľku do chladničky, múkou podsypať pracovnú dosku - obyčajne sa to môže stať, ak necháš tuk zmäknúť, ja ho spracovávam do múky stuhnutý, priamo vytiahnutý z chladničky, spravidla je to taký klasický postup/. V postupe ako som uviedla množstvo smotany, či mlieka pri miništrúdlach je správne, vždy všetko presne meriam. Mne zvykne vždy prasknúť tvarohová štrúdla - takmer vždy, aj tu je prasknutá,.... ostatné napr. makové a pod, s tým nemám problém, ale tvarohová je pre mňa tiež na zaplakanie. Takže neviem - čo viacej poradiť :(, snáď nabudúce to výjde Ok, paaa
OdpovedaťOdstrániťMaťulka, ďakujem za odpoveď aj za rady. nakoniec to dopadlo ok, štrúdličky boli dobručké a tú prasknutú som vyriešila tak, že som z nej urobila kompletku makovú, teda celé cesto bolo makové+čerešne, lebo mi bolo ľúto vyhodiť to, keď to prasklo a plnka sa spojila s cestom. môj manželík trpí na všetko makové, takže žiaden problém. ja viem, že Ty si veľmi dôkladná pokiaľ ide o gramáže a tieto veci, len som tak uvažovala, že keď je to ten istý recept, prečo je tam 100ml a v tom druhom až 200? ja som neni taká skúsená kuchárka, takto sa aspoň zase niečo naučím. a inak ma napadlo, kde bola asi chyba - ja som tuk nastrúhala do múky, tak to robím vždy pri krehkých koláčoch, ale tu som to asi nemala robiť. ešte raz vďaka, zajtra asi skúsim ten druhý typ štrúdle čo tu máš. potom napíšem. papapa
OdpovedaťOdstrániťMaťka, ahoj, opäť ja a opäť ešte jedna prosba o radu. chcela by som robiť tvoje pohánkové fašírky z mimibazaru /so šampiňónmi a syrom/,len by som chcela dať krúpky namiesto pohánky. myslíš že by to šlo a aký bol potom pomer k vývaru a dobe nabobtnania? ďakujem pekne a dúfam, že nevadí, že mám na Teba toľko otázok??? papa, Michaela
OdpovedaťOdstrániťMichaelka, som rada, že to nakoniec dobre dopadlo, čo sa týka toho mlieka a smotany - áno je to iná kombinácia, ale zasa i zloženie mlieka a smotany je rozdielne, preto i rôzne množstvá. Cieš inak s tým nastrúhaním tuku - to je v pohode, moja mamina to tiež tak robí, ja nie, nechce sa mi umývať struháčik :DD, ale to na veci nič nemení, podstatné je v celom recepte i pri miništrúdlach, že cesto musí byť tuhé, lebo sa s ním zle pracuje a lepí akonáhle "povolí teplotu", takže úplne v pohode si ho nabudúce /teda ak budeš mať odvahu ešte raz skúšať/zarob večer, zabal do potrav.fólie a vlož na noc do chladničky - s odstátym sa robí jedna radosť.
OdpovedaťOdstrániť... a ešte k tým pohánkovým fašírkam- ak by si chcela vyskúšať, šampiňóny určite nakrájaj na drobúčko, /ja som ich vtedy v tejto kombinácii robila 1x a trošku nie pre mňa, ale pre dcérky pôsobili rušivo/ a aaac jaaj, krúpky, no teraz sa mi v hlave vyrojilo kadečo :D s krúpkami som nerobila ale čisto uvažujem iba :D : -Michaelka, krúpky majú inú konzistenciu ako pohánka, takže na tom pomere vývaru ani moc nezáleží, pretože by si ich musela uvariť /nie ako pohánku iba nechať naboptnať/- normálne v tom vývare, potom zliať, nechať odtiecť na sítku /možno by sa dali pripraviť podobne ako ryža, ale Bohužiaľ presný pomer Ti neviem poradiť/ a asi do vlažných by som nastrúhala ten syr a pridala šampiňóny. Ale to je fakt iba čisto moja úvaha. ..... A vôbec nevadí, že sa pýtaš - kľudne hocikedy, ako sa mi bude dať, čo najrýchlejšie odpíšem, paaa
OdpovedaťOdstrániť